luisteren route vragen

Wat doen wij

JeugdwerkIMG 1669

Oppas
Voor 0-4 jaar

De oppas tijdens de vieringen op zondag is voor de meeste kinderen de eerste kennismaking met de kerk.
Wij vinden het belangrijk dat de jongsten zich veilig en op hun gemak voelen bij de oppas. Hun ouders kunnen met een gerust hart deelnemen aan de viering.
We organiseren de oppas in zowel de ochtend- als middagdiensten. Een volwassene zorgt er samen met een jongere vanaf 12 jaar voor dat de kinderen lekker kunnen spelen. NB: tijdens de zomervakantie geldt een aangepast oppasrooster voor de middagdiensten. 

Kindernevendienst tijdens de vieringen
Voor 4-12 jaar

De kindernevendienst wordt gegeven door een lid van de gemeente.
De nevendienst vindt plaats tijdens de viering. Vandaar de naam NEVENdienst.
Vóór de preek gaan de kinderen  naar een andere ruimte. Na de preek komen zij weer terug om samen met de gemeente de viering af te sluiten.
De nevendienst is bedoeld om kinderen op hun eigen niveau de bijbel te leren kennen. We helpen ze te begrijpen wat de bijbel voor hun eigen leven kan betekenen.
De leiding werkt volgens de methode ‘Vertel het maar’. De stof wordt aangeboden op het niveau van het kind. De verwerking van het bijbelthema dat aan de beurt is, doen we middels gesprekjes, knutselwerkjes, puzzels of quiz/spel.
Frequentie nevendiensten
Elke zondagmorgen (10.00-11.00) is er kindernevendienst voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
Eens per 2 weken tijdens de zondagmiddagviering (17.00 -18.00) is er nevendienst voor kinderen vanaf 8 tot 12 jaar (kinderen t/m groep 8 van de basisschool).

Club Immanuël
Voor 8-12 jaar

Eens per 2 weken komen de kinderen van 8 tot 12 jaar op dinsdagavond bij elkaar in de kerk. De club is van 18.45 tot 20.15 en wordt gegeven door twee enthousiaste clubleiders.
Kinderen beginnen steeds eerder na te denken over geloven en God.
Doel van de club is daarom om kinderen op een speelse manier te laten ontdekken wie God voor hen is. Er wordt een verhaal verteld, een quiz of spel gespeeld of geknutseld.
Speciale avonden zijn Sinterklaas, Pasen en Kerst en jaarlijks wordt een uitje georganiseerd. Ook voor iemand die nog niet zo veel weet over God of geloof kan deze club leuk zijn.

De Klub
Voor 12-16 jaar

Eens per 2 weken ontmoeten de jongeren van 12 tot 16 jaar elkaar op vrijdagavond.
De avond begint om 19.30 en duurt meestal tot 21.30 uur. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en een band op te bouwen. Dat doen we door met elkaar in gesprek te gaan over wat we nu eigenlijk geloven en hoe je dat toepast in je dagelijks leven.
En verder leren we elkaar beter kennen door samen leuke activiteiten te doen.
Denk aan een filmavond, Sinterklaas, kerstavond, spelletjes, uitjes, acties voor een goed doel. De Klub wordt gegeven door 4 enthousiaste jeugdleiders, waarvan er altijd 2 aanwezig zijn. De avond wordt telkens afgesloten met het bakken van frikadellen.
Nieuwsgierig geworden of wil je een keer een vriend(in) meenemen? Dat mag!

Jeugdvereniging ‘Shalom Shalam’
Voor 16 jaar en ouder

Elke 2 weken komt de vereniging ‘Shalom Shalam’ voor de jeugd van 16 jaar en ouder bij elkaar.
De jeugd treft elkaar in een eigen jeugdhonk in de buurt van 's Gravenmoer.
Direct na de middagdienst rond de klok van 18.00 uur vertrekt de groep om in het honk te starten met een gezamenlijke maaltijd. Daarna begint het programma met een onderwerp uit de bijbel dat door twee jongeren is voorbereid.
Er wordt gediscussieerd en gezongen en er is ruimte om gezellige dingen te doen zoals het kijken naar films of bij mooi weer gezellig buiten te zijn, rondom de vuurkorf.
De jeugdvereniging is aangesloten bij Refolution Dordt.
Hierdoor ontmoeten jeugdverenigingen van verschillende kerken elkaar in activiteiten. Bijvoorbeeld: een gala, het kampweekend, meet & greet en themazondagen. Nieuwsgierig geworden en wil je een keertje komen kijken of meedoen? Welkom!

De jeugdraad: overleg voor jeugdwerk met een hart

Is goed jeugdwerk mogelijk als alle clubs en verenigingen hun ding doen en niet weten wat er leeft en speelt in de andere groepen? Nee! Wij denken dat dit niet mogelijk is. Het is noodzakelijk om van elkaar te weten wat er gebeurt, kennis en ervaringen te delen en programma's af te stemmen. En deze dingen te brengen in dank en gebed bij God! Onze kerk heeft daarom de jeugdraad in het leven geroepen als overkoepelend orgaan van al het jeugdwerk.

De jeugdraad valt onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. De raad bestaat uit de voorzitter, een afgevaardigde van de kerkenraad (jeugdouderling of diaken), een afgevaardigde van de jeugdconsulenten en afgevaardigden van de volgende groepen:

• oppas (0 t/m 4 jaar)
• ochtendnevendienst (4 t/m 8 jaar)
• jeugdclub Immanuel (8 t/m 12 jaar)
• middagnevendienst (8 t/m 12 jaar)
• jeugdclub De Klub (12 t/m 15 jaar)
• Jeugdvereniging Shalom Salam (16+)
• catechisatie (12+ jaar)
• catechisatie (16+ jaar)
• werkgroep WKW

We werken samen aan de hand van het jeugdwerkbeleidsplan en natuurlijk op basis van de praktijk. Jaarlijks wordt er minimaal 3 keer vergaderd waarbij het beleid en lopende jeugdwerk wordt besproken.

Met elkaar de bijbel bestuderen om daardoor je geloof te verdiepen en te versterken.
Dat is het ene aspect van een bijbelkring.
Het andere is elkaar ontmoeten en het dagelijks leven met elkaar delen.

 • In onze gemeente zijn de kringen veelzijdig:
 • kringen met voorafgaand een gezamenlijke maaltijd;
 • kringen die overdag samenkomen en andere die elkaar ’s avonds ontmoeten;
 • kringen van verschillende grootte - van 4 tot 15 personen;
 • één kring is alleen voor vrouwen (vrouwengespreksgroep Ruth).

Oftewel: altijd wel een kring die bij je past!

 • Vrouwengesprekskring "Ruth"
  Komt bijeen op donderdagavond om de 14 dagen.
  Contact: Corry Blok
 • Bijbelkring Sprang-Capelle
  Komt bijeen op vrijdagavond volgens rooster.
  Contact: Hannie Boudewijns.
 • Bijbelstudiegroep "Alpha"
  Komt bijeen op vrijdagavond om drie weken.
  Contact: Jaap Treffers.
 • Bijbelkring "Fides"
  Komt bijeen op maandagavond volgens rooster
  Contact: Bas Verschuren
 • Gespreksgroep Oosterhout
  Komt bijeen op woensdagmorgen om de 14 dagen
  Contact: S.P. Steensma
 • Gespreksgroep "Vitis"
  Komt bijeen op maandagavond om de 14 dagen
  Contact: Paula v/d Schans

zendingsmiddagDe gezamenlijke Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland dragen bij aan zendingswerk in Indonesië, Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Burundi, Thailand en Siberië.
Onze gemeente steunt specifiek de verkondiging van het evangelie in Isaan, Thailand. Isaan ligt in het armste deel van Thailand. Jaarlijks zamelen wij via collectes en bijzondere acties geld in om dit project te ondersteunen. De zendingswerkers zijn Wilke en Marlies den Hertog. Zij zijn namens het landelijk kerkverband door de gemeente van Rozenburg uitgezonden.
Meer informatie vindt u op de website van het landelijk Dienstenbureau van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Als u links in de navigatie op Zending klikt, kan u daaronder op Zendingsgebieden klikken, die getoond worden. Klikt u op Thailand, dan wordt rechts ook het project Gemeenteopbouwwerk getoond, in Isaan.

 

Ontvangen zendingsberichten

februari .2015

Ook nu de fam. Van Eeken terug is in Nederland gaat het werk in Isaan gewoon door. Ook blijven Jan en José van Eeken beschikbaar om presentaties over het werk in Thailand te geven, bijvoorbeeld ook over onze nieuwe werkers Wilke en Marlies den Hertog. Inmiddels zijn. Wilke den Hertog met zijn vrouw en kinderen in Thailand om de taal te leren en daarna aan het werk te gaan. Zij gaan zich dan in een andere plaats vestigen, om zo weer een nieuwe gemeente te gaan stichten.

maart 2015

Sawatdii Khrap/Kha

Wat hierboven staat is Thai. Ds. Wilke den Hertog (met zijn gezin in oktober 2014 naar Thailand vertrokken voor zendingswerk in Isaan) schrijft: Zo worden wij hier elke dag begroet en zo begroeten wij de mensen hier. U ziet, ons Thai is al duidelijk gevorderd. Ook (onze kinderen) Lizette en Matthias kunnen nu al zo groeten en dat vinden ze erg leuk, vooral met handbeweging. Gelukkig gaat de taal ook echt vooruit! We (Marlies en ik) hebben inmiddels allebei onze eerste check achter de rug en dat geeft best wel een fijn gevoel dat je weer wat verder bent. Om ons heen vangen we nu niet alleen maar klanken op, maar hier en daar herkennen we wat woorden en soms een hele zin! Verder zijn we de laatste dagen erg druk geweest met alle geregel rond onze visa. We zijn hier gekomen met toeristenvisa en die konden we gelukkig zonder problemen verlengen met dertig dagen, maar daarna moeten we echt het land uit. Nu was het wel even spannend of we dan al het juiste visum kunnen krijgen om hier te kunnen werken of dat we een ander soort visum moeten aanvragen en dan later weer het land uit zouden moeten. Erg bijzonder was het, dat we vorige week tijdens een ‘fellowshipgroup’ (laten we zeggen een soort Bijbelstudie/gebedskring, waarbij we ingedeeld zijn) de vraag kregen waar we specifiek voor konden bidden. Wij gaven aan dat het erg fijn zou zijn als de juiste visa op tijd klaar zouden zijn, zodat we die kunnen ophalen, maar erg waarschijnlijk leek dat niet (het duurt vaak maanden). We begonnen rond half vijf; een kwartiertje later werd onze wens genoemd. Toen we die avond terugkwamen, zagen we dat we om 16:50 uur een e‐mail gekregen hadden van het kantoor in Bangkok, dat de juiste visa klaar zijn en we die kunnen halen als we binnenkort het land uit moeten.

april 2015

Taalstudie in Thailand

In een nieuwsbrief vertelde ds. Wilke den Hertog eind maart hoe de taalstudie waarmee hij en zijn vrouw Marlies in de Thaise stad Lopburi bezig zijn eruit ziet: ‘Van dinsdag tot en met zaterdag (onze werkweek) gaat om 6:20 uur onze wekker af en begint alles wat een gezin moet doen voor we de deur achter ons kunnen dichttrekken. Zo rond 7:30 uur rijden we weg op de fiets, met Matthias en Lizette achterop, om hen bij de kinderopvang van OMF te brengen. De kinderen zijn daar van 7:45 tot 12:15 uur. De uren dat Lizette en Matthias weg zijn, hebben wij de tijd om op de taalschool (LLC) bezig te zijn met de studie. We hebben per dag elk twee uren privéles met een Thaise leraar, waarbij Marlies die twee uren in de ochtend heeft en Wilke één in de ochtend en één in de middag.
Naast deze twee lesuren besteden we verder onze tijd met woorden leren (zo’n 25 a 30 nieuwe woorden per dag, dus zo’n 125 woorden per week). Gemiddeld zijn we zo’n 6 uur per dag bezig met de taal‐/cultuurstudie. Naast dit leren hebben we namelijk ook verschillende opdrachten waarbij we Thaise mensen vragen moeten stellen. Zo oefenen we niet alleen het spreken in Thai, maar leren we ook verschillende culturele en praktische zaken van Thailand kennen.’

juli 2015

สวัสดีครับ / ค่ะ Sawatdii Khrap/Kha

Wilke en Marlies den Hertog bereiden zich in Thailand voor op hun zendingswerk in Isaan, in het noordoosten van het land. Ze zijn druk met hun taalstudie bezig. En enthousiast over de eerste resultaten! Vandaar dat ze schrijven: ‘Ja echt waar dit kunnen we nu lezen en daar zijn we best blij mee! Het is grappig want we wanen ons weer terug in klas 1 (zo heette het toen nog) met schriftje en al om mooi te leren schrijven. We zijn dus weer terug bij het oude hakken‐en‐plakken en we hopen dat we binnen een paar maanden op gewone snelheid kunnen lezen in het Thai. Om nog iets meer over het Thaise alfabet te vertellen: het heeft zo’n 40 medeklinkers, zo’n 20 verschillende klinkertekens en dan nog een aantal toonmarkeringen (gaat je stem omhoog, omlaag, eerst omhoog en dan omlaag of eerst omlaag en dan omhoog of blijft je stem neutraal?). Zoals u al wel begrepen hebt, ligt onze prioriteit deze eerste twaalf maanden uitsluitend bij het leren van de taal want zonder de taal te beheersen, valt er weinig te dienen in Thailand. Toch is het natuurlijk broodnodig om straks aan het werk te kunnen gaan en zo leren we langzaam ook onze eerste woorden uit het Evangelie in het Thai (Jezus, God, heilig, enzovoorts). Als het goed is, kunnen we over een jaar op een simpele manier mensen iets vanuit het evangelie vertellen. Voordat we het echt goed kunnen, zijn we zeker nog wel twee jaar verder, maar na een jaar kunnen we dus al wel aan het werk (we zullen dan ten dele taalstudie doen en ten dele werken). Elke week is zo weer een beetje dichter bij dat doel …’

Familie van Eeken

De plaats Emmen heeft er een attractie bij. Op zaterdag 27 juni opent José van Eeken daar haar eigen zaak: By J Bloemen en Craft Café. Na veel denkwerk en een lange periode van voorbereidingen is dit de manier waarop José en haar man Jan hopen een nieuw bestaan te kunnen opbouwen, nadat zij hun zendingswerk in Isaan (Thailand) door de ziekte van Jan moesten beëindigen. José heeft ‘haar papieren’ voor een bloemenwinkel, maar wilde tegen de achtergrond van het werk dat zij zo lang samen met Jan gedaan heeft graag meer. Vandaar dat de formule van de winkel ruimer is dan alleen de verkoop van bloemen. Er is ook gelegenheid om iets met bloemen te maken – en José benut de langere tijd dat iemand in de winkel bezig is dan graag om een gesprek te beginnen, zo mogelijk vanuit het Evangelie. Een nieuwe vorm van zendingswerk dus. De winkel is gevestigd in het hart van Emmen en kan aan niemand ontgaan die de plaats bezoekt: Hoofdstraat 19.

luisteren route vragen

Diaconaat

De diaconie: veel meer dan de wekelijkse collectediaconaat1
Door de hele bijbel heen lezen we dat God speciaal oog heeft voor wie arm en kwetsbaar is. Jezus Christus zegt van zichzelf dat hij niet is gekomen om te heersen, maar om te dienen. Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in zijn voetwassing van de discipelen tijdens het laatste avondmaal.
In navolging van Jezus mogen ook wij de ander dienen en zorg dragen voor wie arm en kwetsbaar is. Daarbij hoort ook het opkomen tegen onrecht en misstanden.
De kerntaak van een diaken is dat hij/zij gemeenteleden stimuleert om zich in te zetten voor diaconale nood dichtbij en veraf.

Missie
In het beleidsplan is de missie van de diaconie als volgt verwoord:
De diaconie maakt de liefde van Christus zichtbaar in de gemeente en in de wereld, met en voor anderen.
Wat betekent dit in de praktijk?
Het komt er op neer dat de diaconie mensen helpt die maatschappelijk in de knel zijn gekomen of die dat dreigen te komen. Daarnaast stimuleert de diaconie maatschappelijke betrokkenheid. Dit uit zich in diaconaat dichtbij en veraf.

Uitvoering
De gemeente vervult haar diaconale opdracht met hulp van de diakenen.
Hiervoor worden middelen ingezameld, beheerd en uitgedeeld. In de loop van de tijd heeft er een verbreding plaatsgevonden van de oorspronkelijke armenzorg naar maatschappelijke hulpverlening.
Behalve het verlenen van noodhulp heeft de diaconie een verwijzende taak.
Het signaleren van noden in de samenleving door gemeenteleden is een belangrijke voorwaarde om de diaconale taak inhoud te kunnen geven. Gemeenteleden worden daarom opgeroepen alert te zijn.
Onder de diaconale taken valt het omzien naar elkaar, niet alleen in onze directe omgeving maar wereldwijd. Concreet: van het faciliteren van het jaarlijkse bootreisje tot de uitzending naar Libanon en alles daar tussen in.

Diaconale projecten/collecten
Vanuit het deputaatschap in Veenendaal wordt elk jaar een projectenlijst samengesteld.
Ieder jaar steunen we met onze kerk projecten van deze lijst.
We willen hulp bieden door kleine, essentiële verbeteringen in persoonlijke leefomstandigheden te ondersteunen. Bijvoorbeeld hulp bij watervoorziening of microkredieten.
Onze doelen worden maandelijks vermeld in ons maandblad ‘Vredebode’.
Daarnaast worden in de gemeente periodiek collectes gehouden voor specifieke doelen, waar enkele van onze gemeenteleden actief bij betrokken zijn. Het betreft:
- God Bless You Homes;
- Stichting Christelijke Kindertehuizen India;
- Voedselbank De Baronie.

Red een Kind
Via ‘Red een Kind’ heeft onze gemeente een kind uit India financieel geadopteerd.
Momenteel is dat een jongen genaamd Karathmapundi.
Ieder die wil, kan ons adoptiekind groeten via een kaart.
De leus ‘Een groot plezier, een kleine daad, stuur een kaart!’ geldt hier ook.
Adres van Karathmapundi:
Red een Kind, t.n.v. naam adoptiekind en adoptiecode
Postbus 40169
8004 DD Zwolle

Hulpverlening intern/extern
Ondanks de relatieve welvaart in ons land is er een groeiend aantal mensen en gezinnen waar grote financiële zorgen zijn.
Hier ligt mogelijk een taak voor de diaconie. In de huidige economische situatie is de kans groot dat ook in onze eigen gemeente gezinnen of alleenstaanden in financiële zorgen komen. Diakenen kunnen zelf (nood)hulp verlenen of bemiddelen bij/contact zoeken met hulpverlenende instanties.

Vervoer naar de kerk
Gemeenteleden kunnen contact opnemen met de diaconie indien er vervoer nodig is naar de kerk of andere kerkelijke activiteiten. De diaconie zal in overleg met gemeenteleden een vervoersschema opzetten.

Het woord pastoraat laat zich het best vertalen met herderschap. Jezus is zelf de grote herder die zorgt voor zijn kudde, de gemeente. 
In onze gemeente zijn predikant, pastoraal medewerkers (voor jeugd en volwassenen) en ouderlingen met elkaar actief om pastorale zorg te verlenen.
Een luisterend oor. Samen een stukje uit de bijbel lezen. Met elkaar bidden. Maar ook hulp bij praktische zaken.
Naast deze georganiseerde pastorale zorg heeft natuurlijk ook elk kerklid een officieuze pastorale taak!

Agenda

December 2018
Z M D W D V Z
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Geplande activiteiten

do dec 13 @19:45 -
Kerkenraadsvergadering.
wo dec 19 @14:30 -
Ouderenmiddag in "De Geubel".
za dec 22 @19:30 -
Kerzstzangavond in de Ned.Herv.kerk.

Geplande kerkdiensten